Autómentés M5 autópálya

Autómentés M5 autópálya melletti pihenőhelyről

Autómentés M5 autópálya melletti pihenőhelyről

Az M5-ös autópályáról általában

A magyarországi M5-ös autósztráda Budapestről halad délkelet felé. Kecskemétet, Szegedet, a Röszkei határátkelőt és Vajdaságot, Szerbiát kapcsolja össze a fővárossal. Ez volt Magyarországon az országhatárt elérő harmadik autópálya. Budapesten, pest megyén, Bács-Kiskunon és Csongrád-Csanádon halad át, a megengedett sebesség pedig 130 km/h az autópálya teljes szakaszán. Az M5-ösön több fixen telepített sebességmérővel, traffipaxal is találkozhatunk, ezért jobb (és biztonságosabb), ha betartjuk a szabályokat.

Autómentés M5 – az autópálya autómentős szemmel nézve

A járműforgalom nagyon jelentős az M5-ös autópályán. Egy 2018-as inárcsi mérés szerint napi autóforgalom meghaladta a 77 ezret, ami kiugróan magas. Ebből adódik, hogy a balesetek száma sajnos egyenes arányban növekszik. Gyakran találkozunk koccanásos (minimális) balesetekkel, hétköznapi gépjármű meghibásodásokkal (futómű, rugó törése, elektronikai hibák) és defektekkel is. Autómentés és autószállítás után lényeges ismernünk a terepviszonyokat!

Az koccanásos balesetek az M5-ön gyakori dugókban való araszolások miatt jellemzők. A komolyabb balesetek pedig a nem megfelelő vezetéstechnikának és a gyorshajtásnak az eredménye. Fontos figyelnünk a kamionosokra, hiszen ők számtalan alkalommal szabálytalanul előznek, súlyos baleseteket kockáztatva.

Az autómentő az M5-ön gördülékenyen végezheti a munkáját:

  • szélesek a leállósávok,
  • az autómentés jól végezhető,
  • a szakemberek gyorsan a helyszínre tudnak érni.