Most az autómentés egy speciális területéről, a furgonmentésről fogunk írni néhány sorban.  Ez a típusú mentés sokkal nagyobb oda figyelést igényel, mint egy „sima” gépjármű mentése. Miért? A méretek nagyobbak és a súlyok is duplázódnak, így körültekintőnek kell lennünk a mentés során. Ide speciális műszaki felszereltség szükséges, ami elbírja mentett furgon súlyát.

 

Furgonmentés autómentős szemmel

Vegyünk pár igazán fontos információt, melyet az autómentős szakembernek mindenképp tudnia kell, mielőtt elindul a helyszínre.

Honnan, hova szeretnénk kérni a szállítást
Úgy gondolom, hogy ez az első és legfontosabb, hiszen a szállítást végző szakember, így tud kilométert számolni, majd ebből a fuvarnak a díját, ami az ügyfél részére is talán a legfontosabb.

Hol tartózkodunk jelenleg a furgonnal
Amennyiben az autópályán robbantunk le, fontos azt is közölni, hogy a pálya melyik oldalán állunk, nehogy rossz felhajtón menjenek fel a szállítók, ezzel plusz kilométereket generálva.

Furgon mérete
Fontos tudni továbbá a jármű méretét, ugyanis furgonból H1-től H4 ig terjed a nagyság. Példának okáért egy Jumbo szerelvény az 5 méteres platóra nem fér fel. Ha az ügyfél nem tudja a pontos méretet, vagy esetleg nem megfelelően közli a szállító partnerrel, a helyszínre érkezés pillanatban jöhet a hideg zuhany mind a 2 fél részére. Az ügyfél autója nem kerül fel a mentőre, illetve a szállító potyára tette meg a kilométereket. Ezért a szállítandó jármű pontos méretét mindig tudassuk a mentős szakemberrel.

Furgon súlya
Közölni kell a szállítóval, hogy rakott-e az autó. Ez annyit jelent, hogy a szállítandó furgonon van-e áru, vagy bármi olyan dolog, ami a súlyát nagyban befolyásolja. Pl: Egy átlagos furgon üres súlya kb. 2 tonna, sima ügy a hidraulikus utánfutónknak. De ha rajta van 700 kilogrammnyi áru, az már nagyobb mentő eszközt igényel. Sem technikailag, sem pedig árban nem mindegy, hogy van-e, és ha igen, mennyi áru van a furgonon.

Furgon sérülése
Közölnünk kell még a furgon esetleges sérülését. Milyen jellegű a baleset, vagy „csak” egy lerobbanás történt. Guruló képes maradt-e a jármű, vagy a kereke kiszakadt, esetleg árokba borult, vagy az autópálya leálló sávjában vesztegel.

Furgonmentés Budapesten

Furgonmentés Budapesten

Megkérjük minden leendő ügyfelünket, hogy a lehetőségeik szerint mindig adjanak pontos tájékoztatást a fentiekről. Egyrészt ezek alapján tudunk díjat számolni, másrészt a mentésre induló járművet is ennek tudatában válasszuk meg, harmadrészt pedig a pontos információknak köszönhetően felkészülten megyünk, s gyorsabban, szakszerűen tudjuk orvosolni a problémát, hiszen a gyorsaság és a minőség úgy gondolom mindenki számára fontos.

 

Takács Gergő
autómentő szakember
https://takiautomento.hu/