Az úgynevezett félretankolás ritkább esetekben fordul elő, mint egy baleset, vagy lerobbanás. Az alábbi pontokban összeszedve listázzuk, milyen opciók vannak, hogy a gépjármű motorja a tankolást követően semmi féle képen ne szenvedjen károsodást és az üzemanyag leeresztése és újratankolása után, hibamentesen folytathatja az útját, akár autómentés nélkül is!

Autómentés benzinkútról (félretankolás)

Autómentés benzinkútról (félretankolás)

A félretankolás fajtái!

A jobbik eset, mikor még időben 1-2-3 liter tankolása után vesszük észre, hogy félretankolás következett be. Ebben az esetben még jó eséllyel az autómentő segítsége nélkül is orvosolható a helyzet. Ugyanis szakértők szerint a megfelelő üzemanyaggal való teljes feltöltés esetén elenyésző lesz a rossz anyag aránya a gépjármű üzemanyag tankjában, mivel egy 50:1 arányban való félretankolást még nem fogunk észrevenni. Legalábbis a szakértők ezt írják, természetesen félretankolás esetén autómentésben bármikor hívhatóak vagyunk!

Rosszabbik eset, mikor már fizettünk és akkor vettük észre a nem megfelelő üzemanyag tankolását. Ebben az esetben NEM szabad beindítani a gépjárművet, nehogy bármilyen hiba keletkezzen. Ilyen esetben az autómentő hívása a célszerű, a komolyabb bajok elkerülése végett.

Ha a félretankolás menet közbe derül ki, a kocsi rángat, megáll, abban az esetben az autómentő hívása a megoldás.  Mi akár már 30 percen belül a helyszínre érkezünk Budapesten, de természetesen országszerte segítséget nyújtunk a bajbajutottaknak.

Ha a kutas tankolt félre!

Abban az esetben, ha a kút kezelője intézte a tankolást és az ő hibájából adódóan történt a félretankolás, akkor ezt azonnal jelezni kell egyrészt a kút üzemeltetője felé. Általában egy közös megállapodás keretein belül, akár a teljes autószállítás, valamint a szerviz számláját is állhatják. Ugye ezt minden kút üzemeltetője máshogy kezeli, de a hibát azonnal jelezni kell és a kocsit el se szabad onnan mozdítani, ha fizetés előtt vagy egyből után derül ki a probléma!

Tapasztalatok félretankolás esetén!

 Itt ketté kell választani a benzin és a diesel üzemű gépjárműveket!

  • Benzines kocsiknál a töltőnyílás általában szűkebb, így a gázolaj töltőcsöve általában nem is passzol bele. Ha mégis gázolaj kerül a kocsiba, ami „nehezebb” a benzinnél, ezért tankoláskor a dízel üzemanyag a tartály aljáról kiszorítja a benzint, így a hibák viszonylag hamar jelentkeznek. A jelenséget ahhoz lehet legjobban hasonlítani, mint amikor kifogyóban van a benzin. Előbb csak kihagy a motor, majd ez gyorsan rángatásba megy át és a motor leállását eredményezi. Ilyenkor általában nem jelentkezik nagyobb gond, a szűrők és a rendszer átmosását követően újra működni fog jó eséllyel a kocsi.
  • Diesel üzemű kocsi benzinnel való tankolása esetén tulajdonképpen mondhatjuk, hogy a teljes üzemanyagrendszert érinti a probléma. A tankból és persze a kisnyomású rész csöveiből, egyéb alkatrészeiből el kell távolítani a benzint. A nagynyomású részben majdnem minden alkatrész cserét igényel. A tönkrement nagynyomású pumpa nyilvánvalóan cserés. A szivattyútól a nyomócsőig tartó cső, a közös nyomócső, majd a porlasztócsúcsokhoz tartó csövek mind legalább egy alapos tisztítást igényelnek. Természetesen biztosat itt se lehet mondani, mivel a diesel autók működési elve más, mint egy benzinesé, valamint sok eltérő régebbi és újabb fajta diesel motor van forgalomban. Találkoztam olyannal is, hogy egy kisteherautóból való benzin leeresztése, lelégtelenítése után és egy teli tank gázolajjal való feltöltése minden problémát megoldott!
Autómentés félretankolás esetén

Autómentés félretankolás esetén

Autómentés félretankolás esetén

 Amennyiben bármelyik esete fennáll a félretankolásnak, az ország egész területén belül autómentő szolgáltatásunkat hívva azonnal indulunk is Önért! Amennyiben nincs állandó/bejáratott szerelője, mi is tudunk ajánlani szervizt, ahol a félretankolást gyorsan orvosolni tudják és az esetek többségébe károsodás nélkül meg is ússza a jármű motorja!

Autómentés benzinkútról vagy az ország egész területén félretankolás esetén, állunk kedves ügyfeleink rendelkezésére.
Gyorsan és szakszerűen
024automento.hu