A teherautó bikázás egy igen komplex dolog, azonban nálunk a 024 autómentőnél erre is képesek vagyunk. Szakembereink a nap 24 órájában várják, hogy a bajbajutottak megsegítésére siethessenek. Kerüljön szóba az autómentés vagy a teherautó bikázás, a 024autómentőnél mindenre felkészültünk.

 

De mégis hogyan néz ki egy teherautó bikázás pontról pontra?

  1. Leparkolunk a lemerült akkumulátoros autóhoz a lehető legközelebb, ám a két autó eleje még nem ér össze,
  2. A sebességváltót érdemes üresbe tenni, automata váltó esetén a Parking funkciót kell beállítani. Ezt követően fontos, hogy kivegyük a kulcsokat, felhúzzuk a kéziféket.
  3. Elővesszük a bikázó kábelt és rácsatlakoztatjuk a feketét a negatívra, a pirosat a pozitívra. Azonban vigyázni kell, hogy a fém fogók ne érintkezzenek.
  4. A lemerült akkumulátoros autó motorháztetőjét felnyitjuk majd pedig a megfelelő helyre csatlakoztatjuk a piros kábelt.
  5. Amint ezzel megvagyunk a működőképes autót be kell indítani.
  6. A fekete kábelt a működőképes autóra csatlakoztattuk, ám a működésképtelen autónál nem a negatív pólusra helyezzük, hanem egy festetlen fémes helyhez.
  7. Ezt követően próbálkozhatunk az autó beindításával.
  8. Végül mindkét autóból kihúzzuk a kábeleket, ellentétesen, mint ahogy feltettük.

Teherautó bikázás szakszerűen

Ugye azt már tudjuk, hogy pontosan, hogyan is megy a teherautó bikázás. A fentebbi cikkünkből már egyértelművé vált, így mindenki fel tud készülni egy ilyen folyamatra. Vagyis magára a teherautó bikázás folyamatára igen, azonban, hogy van-e bármilyen feladatunk az előkészítésben ez mindjárt kiderül.

 Természetesen a teherautó bikázás egy összetett folyamat így néhány dologra oda kell figyelni. Nem túl bonyolultak ezek, azonban a mentés szempontjából igen fontosak.

 

Mégis miről van szó?

  • A polaritásra kiemelten oda kell figyelni. Éppen ezért csatlakozás és beindítás előtt érdemes többször leellenőrizni.
  • Az indító és a lemerült akkumulátor teljesítménye is nagyon fontos. Kisebb teljesítményű akkumulátorral sohasem szabad tölteni egy lemerült akkumulátort.
  • Nem szabad megfeledkezni a bikázókábel keresztmetszetéről sem. A mai tömeggyártott világban kevés helyen kapható igazán jó minőségű és minden szempontnak megfelelő bikázókábel. Mindig ellenőrizzük a kábelt.
  • Következő szempont, hogy a kábelek semmi esetre sem érhetnek fémhez vagy másik polaritáshoz.
  • A Start-Stop vezérlésű autóknál a bikakábelt az autó motorblokkjára vagy karosszériájára kötelező csatlakoztatni. Ellenkező esetben kár keletkezik az összes elektronikai berendezésben.