Időszakos kerékcsere? Ahány ház, annyi szokás… Szokták mondani, hiszen többféle módon járnak el az autósok a kerékcserék terén is. Vannak autótulajdonosok, akik helytelen módon, télen is nyárigumival járnak, valaki sosem cserél kereket, és négyévszakos gumikat használ. De olyan autós is van, aki a 20 éves gumiabroncsot is a szövetig koptatja, ami valljuk be, nagyon veszélyes a többi közlekedő számára is. Ezért is szeretnénk most egyszer, és mindenkorra tiszta vizet önteni a pohárba és rendet rakni a fejekben a kerékcserék kapcsán, minden tévhitet megcáfolva. Emellett szeretnénk kitérni arra is, hogy mit érdemes még elvégezni, ha már egyszer lekerültek a kerekek.

 

Gumiabroncsok és az intervallumok

Laikus, normál felhasználók körében a következő típusokról beszélhetünk:

  • Nyárigumi
  • Téligumi
  • Négyévszakos gumi

Ezek a legfontosabbak egy autós számára. Természetesen vannak még sportgumik, terepgumik és további speciális abroncsfajták. De ezek nem relevánsak egy normális, mindennapi közlekedő autósnak.

Figyelembe kell vennünk a gumik és a cserék intervallumának a kiválasztásánál a lakóhelyünket, az általunk általában igénybe vett utakat, a környezetünk időjárási viszonyait és az éves megtett kilométereket.

Amennyiben nagyvárosban élünk, és nagyon ritkán megyünk autónkkal nagy utakra, vagy ritkán használjuk az autópályát, nem érdemes a mai technikai szinten téli- és nyárigumit cserélni. Nekünk ebben az esetben a négyévszakos gumi a megfelelő választás. Nyáron nagy sebességnél megváltozik ugyan negatív irányba a fékút és télen nem működik nagyobb sebességnél teljes értékű téligumiként, de mégis kitűnő választás és jó kompromisszum városi használatra. Viszont, ha rendszeresen közlekedünk autópályán, országúton és még külföldre is megyünk az autónkkal, például síelni a hegyekbe, akkor nekünk a nyári-/téligumi cserék a megfelelő választás. Így maximális szinten el vagyunk látva télen a megfelelő tapadással, nyáron pedig nem fog problémát okozni egy vészfékezés sem a meleg aszfalton nyárigumikon gurulva.

A mondás szerint októbertől egészen húsvétig érdemes téligumit használni, viszont szerintünk ez mára már a felmelegedés hatására elavult tippnek számít. Mar nincsenek annyi kemény telek, mint például 20 éve, ezért érdemes inkább a hőmérsékletnek megfelelően cserélni a gumit évente egyszer. A téligumi tapadása és kopása 7 fok alatt a megfelelő, ez a tartomány, melyben védelmet és gazdaságos közlekedést biztosít számunkra.

A nyárigumi pedig a melegebb aszfalton 7 fok felett nyújtja a legjobb védelmet. A téligumi keveréke meleg aszfalton gyorsabban kopik, így nem érdemes nyáron fennhagyni a téli szettet.

 

A kerékcsere és a megfelelő ellenőrzések

Amennyiben vagyunk annyira ezermesterek, elvégezhetjük otthon mi magunk is a kerekek cseréjét.

Figyeljünk oda a megfelelő emelők és bakok használatára, a biztonságos munkavégzés körülményeinek megteremtésére. A csavarokat az előírt newtonméter alapján húzzuk meg és ne felejtsük el azt, hogy 50-100 km megtétele után rá kell húzni újra a rögzítő csavarokra.

Mielőtt a kerekeket kicserélnénk, győződjünk meg a gumik állapotáról, a profil mélységéről és az esetleges sérülések meglétéről. Ne közlekedjünk régi, sérült és túlságosan, vagy helytelenül kopott gumikkal.

Amennyiben rá lett írva a gumikra tavaly, a kerekeket aszerint tegyük fel, ahogyan előtte voltak. Tehát a jobb hátsó gumit, jobbra, hátulra helyezzük fel.

Ha már egyszer le lettek szerelve a kerekek, ellenőrizzük szemrevételezéssel a következő alkatrészeket:

  • Futómű alkatrészei
  • Fékek állapota
  • Rugók
  • Lengéscsillapítók

A felni nem takarja jelenleg ezeket az alkatrészeket, így könnyen szemügyre tudjuk venni ezeket a kerékcsere alkalmával.

A kerékcsere után ellenőrizzük a guminyomást, és mentsük el a fedélzeti számítógépen a kerekek jelenlegi nyomását/cseréjét. Amennyiben nem mi magunk, hanem szakszerviz végzi a kerekek cseréjét, ezeket mindig el fogják nekünk végezni, sőt kérjük a kerekek kicentírozását is. Ez biztosítja számunkra a kerekek egyenletes futását és a megfelelő kopást is. Érdemes elvégeztetni a futómű beállítását is.

Fontosnak tartjuk, hogy felhívjuk a gumiabroncsok megfelelő állapotának és fajtájának meglétét, hiszen a gumi a mi életbiztosításunk a közlekedés folyamán.

Amennyiben defekt, baleset, vagy nem várt helyzet éri Önt autózás során, hívjon minket bizalommal. A 024automento.hu csapata éjjeli-nappal a rendelkezésére áll és az alábbi módon érhető el.

 

A 024 autómentő csapatának szolgáltatásai

  • Autómentés
  • Autószállítás
  • Gépszállítás
  • Kisbuszok szállítása
  • Kisteherautók szállítása
  • Autómentés autópályán
  • Mélygarázsból történő autómentés
  • Autó bikázás
  • Félretankolás utáni autómentés

Speciális területek:

  • Lakókocsi szállítás
  • Raklapos áruszállítás

Mobil gumiszerelő partnerünk a Csapó mobil gumiszerviz

 

Autómentés - autószállítás

Ha Önnek fontos a megbízhatóság, akkor válasszon minket.

Elérhetőségeink:

Telefonszám: +36 20 552-4953

Facebook: https://www.facebook.com/nonstopautomentesolcson/

E-mail: csurok.zsolt.norbert@gmail.com

Nyitvatartási idő: 24/7 Autómentés és autószállítás ÉJJEL-NAPPAL

 

Mottónk és iránymutatónk: Azonnal!