Egy akkumulátor átlagos élettartama nagyjából 5-6 év körül mozog. Ezután már a legtöbb ma kapható modell teljesítménye csökkenni kezd és hamarosan fel is mondja a szolgálatot. Sajnálatos módon egy meghibásodáskor már sokat tehetünk annak érdekében, hogy a berendezésbe életet leheljünk. Az esetek nagy többségében csak a csere nyújt megoldást a problémára.

Akkumulátor bikázás? Hívja a 024 Autómentőt!

Amennyiben akkumulátorunk többször lemerült már önhibánkon kívül, az komoly okot adhat arra, hogy leváltsuk és újat vásároljunk helyette. Ha azonban erre nincs lehetőség egy váratlan meghibásodás során, akkor még mindig van egy lehetőség, amivel próbálkozhatunk, az akkumulátor bikázás.

Akkumulátor bikázás lépései:

  1. Mindig szabvány bikázó kábelt alkalmazzunk
  2. A két akkumulátor mindig közel megegyező teljesítménnyel bírjon, a segítséget nyújtó autó akkumulátora nem lehet kisebb teljesítményű!
  3. Mindkét jármű motorját állítsuk le csatlakoztatás előtt!
  4. A kábel piros csipesze a lemerült akkumulátor pozitív pólusára helyezendő, a feketét pedig a negatív pólusra, esetleg a motorblokkra
  5. Mindezek után lehet beindítani a segítő autó motorját, amit 2500-as fordulatszámon ajánlatos járatni az akkumulátor bikázás során. Legyünk türelmesek, jelentősebb időt is igénybe vehet, mire sikerül elérni az ideális töltöttségi szintet. A folyamat akár 8-10 percig is eltarthat.
  6. Az indítókábel csipeszek levételének sorrendje is fontos! Először a fekete csipeszt kell eltávolítani a töltésre szorult jármű motorblokkjáról, majd pedig a segítő jármű akkumulátoráról. Ezután következik a piros csipesz, amit szintén a töltött akkumulátorról kell először levenni, majd a segítőéről.

Akkumulátor bikázás? Hívja a 024 Autómentőt a 06-20-552-4953-as telefonszámon!