Sajnos bármikor megtörténhet, hogy közúti baleset elszenvedői leszünk, azonban nagyon fontos, hogy tudjuk mit kell tenni ilyen szituációk során. Íme, néhány teendő, ha autóbaleset érne bennünket.

Közúti baleset során magának a balesetnek a mértéke határozza meg a teendőket. Ha kisebb koccanásról van szó és a két fél megegyezik, aki hibázott elismeri felelősségét, akkor gond nélkül félre állhatunk. Nincs szükség a forgalom akadályozására vagy rendőr hívására. Ezzel szemben, ha valamelyik gépjármű mozgásképtelenné válik, nagyobb kár keletkezik, akkor rendőri helyszínelést érdemes igényelni. Szükség esetén kérjük autómentő segítségét a járművek elszállításában.

Nem lehet felkészülni a közúti balesetekre, viszont mindig érdemes az autóban balesetei bejelentő űrlapot és tollat tartani. Ha nincs nálunk, akkor érdemes körbe kérdezni, hátha valamelyik autóstársnál akad. Ezeken a lapokon részletezni kell a történteket, majd mindkét félnek aláírással hitelesítenie kell.

Ha már bekövetkezett az autóbaleset, akkor érthető, hogy frusztráltak és idegesek vagyunk, azonban ilyenkor is érdemes megfelelően lereagálni a helyzetet. A konfliktus fokozása nem fogja megoldani a problémát, csak súlyosbíthatja, így próbáljuk meg higgadtak maradni. Ha az adminisztráció során nem jól járunk el, akkor a későbbi ügyintézésnél sok probléma felmerülhet.

Közúti baleset során az első és legfontosabb teendő, hogy megállapítsuk történt-e személyi sérülés! Ha igen, akkor azonnal mentőt és rendőrt kell hívni. Íme, a fontos telefonszámok autóbaleset esetén:

  • Általános segélyhívó: 112
  • Mentők: 104
  • Rendőrség: 107
  • Tűzoltóság: 105

A fenti telefonszámokat érdemes elmenteni mobiltelefonunk névjegyzékébe, így közúti baleset esetén azonnal elérhetők lesznek számunkra.